Aeon Lux – Taivaanhalkoja

YLÄKERTA | 1.6.-18.6.2024

Näyttelyssä on esillä keraamisia veistoksia, keraamisia maalauksia ja akvarelleja. Teosten kuvasto on esoteerista ja osa teoksista perustuu Tarot-kortteihin. 

”Taivaanhalkoja” on kertomus odottamattomasta kohtaamisesta ja mahdottomasta rakkaudesta. Näyttely kuvaa rakastumista ja pohtii moraalin puuttumista. Se kertoo kuinka haastavat olosuhteet ihmissuhteen syntymiselle pakottavat kohtaamisesta rehellistä, avointa ja tulosvastuutonta. Ne mahdollistavat toisen näkemisen ja nähdyksi tulemisen, paljaan kohtaamisen. Halulle tutkia elämää ja todellisuutta tarjoutuu mahdollisuus tutkia sitä toisen kautta, kuin kosmos pienoiskoossa. 

Näyttely kuvaa myös haastavia tunteita liittyen kohtaamisen voimakkuuteen. Toisen pelkkä olemassaolo muuttaa käsitystä siitä, mikä elämässä on mahdollista ja siten ajaa henkilökohtaiseen kriisiin.

”Maata naulattuna maahan, olla pakotettuna katsomaan taivaalle ja seuraamaan kuinka taivas repeää. Sen takaa paljastuu jotain, minkä olemassaolosta minulla ei ollut aavistustakaan. Tämän jälkeen en voi katsoa enää samalla tavalla taivaalle, kun tiedän mitä sen takana on. Eikä mikään kuro umpeen tuota repeämää.”

Aeon Lux (s.1993, Karkkila) on seinäjokelainen kuvataiteilija, jonka pääasiallinen media on keraaminen kuvanveisto.  Lux tutkii taiteellisessa työssään todellisuuden luonnetta. Hän on viimeiset viisi vuotta työstänyt erilaisia tarinallisia teoskokonaisuuksia, jotka leikittelevät mm. vaihtoehtoisilla historian tulkinnoilla ja rinnakkaistodellisuuksilla. ”Taivaanhalkoja” on Luxin aiemmista näyttelyistä poiketen omakohtaisempi, mutta yhtälailla rakentuu metafyysisille pohdinnoille todellisuuden rakenteesta ja miten asiat ilmenevät aineettomista kerroksista aineellisiin. 

Työskentelyä näyttelyn parissa on tukenut Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta. Näyttelyn järjestämistä on tukenut Alfred Kordelinin Seinäjoen kaupungin rahasto.