Veera Lohiniva – Aaveet – Ghosts

ALAKERTA | 9.10.-26.10.2021

Veera Lohinivan näyttely Aaveet – Ghosts on teoskokonaisuus, jossa henkien ja aaveiden maailma tihkuu ihmisten todellisuuteen. Teosten henkiolennot kuvastavat ei-erillistä itseä – kuinka pohjimmiltaan olemme rajattomia, pysymättömiä, olosuhteidemme summia.

Taiteilija on inspiroitunut buddhalaisesta käsityksestä itsettömyydestä. Ymmärrämme ja koemme itsemme erillisinä suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäristöömme. Buddhalaisuuden mukaan meillä ei kuitenkaan ole erillistä itseä – koostumme olosuhteista ja ketjureaktioista, olemme saumattomasti osa kaikkea, mitä on. Taiteilijaa viehättää näiden kahden todellisuuden paradoksaalisuus, ja hän tutkii, miltä näyttää, kun erillisyys alkaa hajota. Prosessi voi olla mystinen, kaunis, jopa pelottava.

Teoksissa taiteilija pyrkii häivyttämään omaa erillisyyttään erilaisten rituaalien kautta, esimerkiksi samaistumalla kummitukseen tai leikkimällä metsän henkeä. Mitä aave voi kertoa meille
itsettömyydestä?

Teokset ovat vuonna 2021 valmistuneita video-installaatioita ja printtejä, jotka pohjautuvat performatiiviseen työskentelyyn. Yksi teoksista on live-esitys, ja se toteutetaan yhdessä Lauri Suvannon kanssa, joka tekee musiikin teokseen.

Veera Lohiniva (s.1990) on Turussa asuva kuvataiteilija, joka työskentelee performanssin, videotaiteen, installaation ja valokuvan keinoin. Hänen teoksensa ovat hypnoottisia ja meditatiivisia, ja ne käsittelevät usein eksistentiaalisia kysymyksiä ja oivalluksia, joita syntyy irrallisuuden ja toisaalta kaikkeen ympäröivään sulautumisen kokemusten kautta. Hänen työskentelynsä pohjautuu zen-meditaatioon ja tietoiseen läsnäoloon. Teoksia on esitetty erilaisissa näyttelyissä ja tapahtumissa Suomessa, ja lisäksi Etelä-Koreassa, Ruotsissa, Tsekeissä, Slovakiassa ja USA:ssa.

Tervetuloa myös katsomaan esitystä 15.10. klo 17. Vapaa pääsy!