Udi Salmiaitta ja Aki Suutari – Varjosta

ALAKERTA | 8.1.-25.1.2022

Udi Salmiaitta on Kotkalainen akvarellisti, joka kuvaa maalauksissaan itäisen suomenlahden luontoa ja meren rannoilta löytyneitä aarteita. Maalauksissa on löydettävissä viittauksia ikonitaiteeseen ja folkloren kasvisymboliikkaan. Teokset edustavat modernia realismia ja nojaavat luonnontieteelliseen kuvitusperinteeseen. Materiaalin tunnun etsiminen on Salmiaitan työlle ominaista mutta fotorealismi ei ole tavoitteena. Teokset herättelevät katsojaa pohtimaan suhdettaan historiaan ja ympäristöön. Udi Salmiaitan työskentelyä on vuonna 2021 tukenut Taiteen edistämiskeskuksen työskentelyapuraha. Salmiaitalle myönnettiin Kotkan kaupungin taidepalkinto vuonna 2021.

Aki Suutari on Säkylässä työskentelevä taiteentekijä. Koulutukseltaan hän on jalometallimuotoilija, mutta taiteentekeminen on vienyt mennessään, ja materiaalit ja tekniikat ova vaihtuneet pronssin ja alumiinin valamiseen ja teokset kasvaneet korutaiteesta veistoksiksi. Kantavina teemoina Suutarin taiteessa on valta ja vallankäyttö, ihmisten väliset suhteet sekä ihmisen suhde luontoon, uudelleenrakentuminen ja jossain määrin uskonnollisuuden tematiikka. Teokset peilaavat sekä yhteiskunnassa tapahtuvia rakenteiden muutoksia, mutta myös taiteilijan omaa henkilökohtaista elämään. Kaikki näyttelyssä nähtävät teokset ovat on toteutettu pronssi ja alumiinivaluina sekä käsin rakennettuina keraamisina teoksina.

Salmiaitan ja Suutarin teokset käyvät materiaalin ja muotokielen vuoropuhelua. Molemmat taiteilijat kuvaavat luontoa (ja ihmisluontoa) samaan aikaan herkällä ja voimakkaalla tavalla. Teoksista paistaa ihailu ja kiinnostus orgaanista ympäristöämme kohtaan. Realistinen esitystapa tuo katsojalle näkyviin taiteilijoiden ammattitaidon ympäristön, elämän ja kuoleman kuvaajina.

Näyttelyn kaikki työt on tehty vuosina 2020-2021.

VARJOSTA osa kaksiosaisesta kokonaisuudesta. Näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa, VALOON, oli esillä Galleria Rongassa 3.4- 22.4. 2021.