ALAKERTA | 22.2.-11.3.2025
Astumalla portaita alas olet jo aloittanut siirtymäriitin. Pimeään luolaan meneminen on astumista tuntemattomaan ja näkymättömään. Maailma muuttuu ympärilläsi. Anna silmiesi hitaasti tottua valon puutteeseen. Kun sallit itsesi laskeutua syvemmälle, kenet tapaat? Mitä näet pimeydessä? Laskeudu tuntemattomaan ja toivota tervetulleeksi kaikki ja kuka tahansa, joka ilmestyy.
Näyttelykokonaisuus on valmistettu kudotuista ja huovutetuista töistä, joissa materiaali on värjätty luonnollisilla pigmenteillä – kasveilla, kukilla ja sienillä.
Tutkin sienten ja kasvien muotoja, ekologiaa ja antamia värejä. Tavoitteena on edistää kestävää käsityötaidetta ja muotoilua missä ei käytetä ihmiselle tai luonnolle haitallisia materiaaleja tai väriaineita. Kasvivärjäys on kulttuuriperinnön ja käsityön lisäksi myös ihana tapa tutustua kasvien ominaisuuksiin ja ekologiaan. Luonnonvärjäys voi taiteen keinoin tuoda kulttuurinen näkökulma kestävyysajatteluun, planeettamme joukkokuolemisen sukupuuttoon ja jälleenrakentamiseen.
Olen Fiskarsissa asuva tekstiilitaiteilija ja olen vahvasti inspiroitunut mytologiasta, kansanuskonnosta ja luonnosta. Pro-Graduni kirjoitin aiemmin tarinankerronnasta. Kutomalla kangaspuilla olen huomannut olevani hyvin sekaantunut elämän lankoihin. Moderni ihminen on kadottanut tiensä ja yhteyden luontoon, rituaaleihin, esi-isäihin, unelmiin ja perinteisiin jotka solmivat kaikki yhteen. Kutomiseen liittyy myyttejä ja magiaa, elämänkierron palveleminen (syntymän, kuoleman ja uudelleensyntymisen). Perinteet sekä vuodenkiertoon, luontoon ja elämänkaareen liittyviä rituaaleja voivat luoda yhteys menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Menettäessään yhteyden omaan itseen ihmiseltä katoaa helposti myös yhteys toisiin ihmisiin, ympäristöön ja muihin lajeihin. Olemme osana tämän planeetan elämää, mutta emme halua ottaa kosmista vastuuta toimintamme vaikutuksista maapallolle.
Näyttelyä on tukenut Svenska kulturfonden sekä Suomen Kulttuurirahasto