YLÄKERTA | 13.- 30.5.2017
Minkälaisten ytimien ympärille tuntemamme ihmisyys ammoin syntyi? Mikä aines piiloutuu kokemaamme ihmisyyteen meissä jokaisessa? Taidemaalari Sanni Saarenpään näyttely 50000 vuotta Galleria Rajatilan yläkerrassa 13.–30.5.2017 kertoo tulkintoja universaaleista kyvyistä ja yksilöt yhteen liittävistä tavoista jäsentää maailmaa yhteisten maailmanmallien kautta.
Esillä oleva pienoismaalaussarjan Human Universal Pattern aiheita ovat tiedolle ja sen kertomiselle ammoin annetut aineelliset muodot kuten kulttiesineet, maalaukset ja haudat. Saarenpään kuvissa maailmamme on solmujen, karttojen, merkkien ja rituaalien maailma – ja todellisuus näyttäytyy jäsenneltynä ja merkityksille perustuvana. Onko kokemustemme muoto jotain jota itse kieli kantaa mukanaan kenties viidenkymmenen tuhannen vuoden takaa tai kauempaakin?
Taiteilijaa on kiehtonut tapa, jolla liki kaikki ihmiskätten muovaama herättää tunteen kerran jätetyn viestin tavoittamisesta. Vaikka muinainen sokkeloksi sommiteltu kivitarha ei kerro enää tarkoitustaan, on siinä näyttäytyvä järjestys meidän reittimme tuon labyrintin rakentajan mieleen. Ei ole mitään uutta, joka olisi todella tullut meidän ja esi-isäin väliin.
Saarenpään heleiden guassitöiden pienuuden ja täsmällisyyden yhdistelmä on poikkeuksellinen. Taiteilijalle mittakaava on suora keino luoda katsomiseen yksityisyyttä. ”Pienten teosten kanssa ihminen on kahdenkeskisessä suhteessa aivan fyysisestä välttämättömyydestä johtuen”, Saarenpää toteaa. Hänelle kyllin suurta tilaa suurelle ja eheälle tuntemiselle ei aina löydy kouriintuntuvasta maailmasta mutta mielestä kylläkin. ”Työskentelyni lähtökohta on, että vaatimaton maalaus ei eroa mitoiltaan suuremmista teoksista siinä mielikuvan eheydessä ja pysyvyydessä, jonka teos saavuttaa katsojan mielen sisällä.”
Näyttely on opintonsa Kuvataideakatemiassa viime keväänä päättäneen Sanni Saarenpään (s.1990, Helsinki) ensimmäinen yksityisnäyttely valmistuneena taiteilijana. Hän asuu ja työskentelee parhaillaan Tampereella.