Sami Ala & Mikko Auerniitty – Tiloja

KOKO TILA | 19.2.-8.3.2022

Tiloja on valokuvajaa Mikko Auerniityn ja videotaiteilija Sami Alan yhteisprojekti. Kokonaisuus sisältää Samin videoteoksen ja Mikon valokuvia. Mikko on myös yksi videon kuvaajista.

Näyttelyn teema versoo arkkitehtiopiskelijoiden tuottamasta tutkimuksesta, joka käsitteli ihmisen tilakokemusta ja hänen oman mielentilansa osuutta siinä. Tutkimuskohteena oli talo, jonka asukkaat olivat jo vuosia kertoneet siellä tapahtuvista selittämättömistä ilmiöistä ja ajoittaisista voimakkaista tunnelmista. Videoteoksen monologit on editoitu tutkimushaastatteluista. Siinä missä monologit kuvailevat asukkaiden talossa aistimia tunnelmia, kertovat valokuvat jäljistä joita asuminen on jättänyt materiaan.

Mikko Auerniitty (TaM 1998 TAIK) on Jyväskylässä asuva valokuvataiteilija. Häntä kiinnostavat tila, valo ja tarina. Auerniittyn on tutkinut teoksissaan jalkapallon eri ilmiöiden vaikutusta ympäristöön, Villa Lante al Giannicolo talon historiaa ja nykyisyyttä, sekä ympäristöteemoja kuten kaivostoimintaa, metsien biodiversiteettiä ja Vuoksen vesistöä. Hänen teoksia on ollut esillä ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja Euroopassa. Auerniittyltä on ilmestynyt valokuvakirjoja ja kuvasalkkuja.

Sami Ala ( Vapaa Taidekoulu 2002 ) on Keuruulla asuva videotaiteilija. Hänen teostensa lähtökohta on usein teksti, oma tai jonkun toisen kirjoittama. Alan videoita on ollut esillä ryhmä ja yksityisnäyttelyissä ja videotaide ja elokuva festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä ovat tukeneet Taike, Avek ja SKR.