Milla Toukkari – Kuvatekstejä / Captions

Alakerta | 3.-20.12.2016

Lyhyt näyttelykuvaus

Kuvatekstejä / Captions –näyttely tutkii kuvan ja tekstin välistä käsitteellistä rajaa, motiivinaan kyseenalaistaa sen mielekkyys. Kuvan ja tekstin kategorioiden kautta installaatio käsittelee myös taiteilijan työskentelyssään kohtaamia käännösprosesseja ja niiden hallitsemattomuutta. Se piirtää kuvat esiin tekstin kautta.

Englanninkielen caption juontuu latinan capito-sanasta, joka tarkoittaa muun muassa pitämistä, tarttumista, kaappaamista. Kuvateksti pyrkii siis vangitsemaan jotain, johon itse kuva on tarttunut. Se vihjaa, että sekä kuva että sen teksti ovat rinnakkaisia. Ne viittaavat samaan lähteeseen. Ne kutsuvat jotain samaa poissaolevaa, samalla nimelläkin, mutta eri kielillä. Kuvatekstejä kutsuu esiin myös jotain: se tallentaa pyrkimystä rakentaa ihanteellisia kuvia – sopivan järisyttäviä, hiipivän poliittisia, merkityksellisellä tavalla esteettisiä.

Milla Toukkari on taidegraafikko, joka työskentelee kuvan rakennetun luonteen ja sen paljastamisen parissa. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, miten kuvat tuottavat ja ohjaavat ajattelua, ja miten erilaisia kuvallisia esitystapoja tutkimalla ja muuntelemalla tähän ajatteluun voi myös vaikuttaa. Toukkari luonnehtii työtään ja teoksiaan laajennetuiksi kollaaseiksi, joiden kautta hän pyrkii tavoittamaan kuvallisen ajattelun reunaehtoja.

www.millatoukkari.com