ALAKERTA | 5.1.–12.2.2019
Kohdistin huomioni lompakon etukorttien alta pilkottavaan klassikkoon: Kela-korttiin, jota voidaan pitää eräänlaisena suomalaisen identiteetin, ja siihen kytkeytyvän sosiaaliturvan muovisena symbolina. Kulttuurimme monipuolistuminen antaa aiheen osallistua keskusteluun, joka koskettelee muualta saapuneiden kansalaisoikeuksia ja velvollisuuksia yhteiskuntaamme kohtaan. Kun maahanmuuttajan tilanne on ratkaistu, ja hänet on todettu kuuluvaksi suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, kaiken kruunaa henkilökohtainen Kela-kortti. Kortti heijastaa laminoidun kuvan järjestelmämme tasa-arvoisuuteen pyrkivästä tavasta kohdella kansalaisiaan. Teokseni käsittelee kansallisen identiteetin monipuolistumista absurdin näkökulmasta.
Tämän toteuttamiseksi käytännössä skannasin oman Kela-korttini ja tyhjensin sen henkilökohtaiset tiedot. Omien tietojeni tilalle siirsin henkilötietoja tietokannasta, jota koodausohjelma alkoi arpoa sattumanvaraisesti. Kyseisiä nimien ja sosiaaliturvatunnusten yhdistelmiä ei siis ”oikeasti” ollut olemassa. Tavoitteenani oli saada aikaan kortti, jossa tekstit ja numerot vaihtuisivat kiihtyvään tahtiin. Tulostin näin saaduista Kela-korteista sattumanvaraisen otannan, ja toteutin stop-motion animaationi: ”If your card disappears”. Animaatio on osana videoinstallaatiotani Galleria Rajatilan alakerrassa.
Suljetun tilan käsitteitä ovat keskittäminen, ajan ja tilan järjesteleminen sekä tuottavan voiman luominen näissä puitteissa. Nykyisessä jälkiteollisessa yhteiskuntasysteemissä, ja sen perinteisissä suljetuissa tiloissa – kuten sairaala, vankila, koulu, työpaikka – vallitsee kaikkialle ulottuva kontrolli ja valvonta. Tässä säätelyssä keskeistä on tietynlaisen ilmapiirin ylläpitäminen, pumppaamalla siihen elinvoimaa haasteilla, kilpailukyvyllä ja ryhmätyöllä. Nyt myytävänä on palveluja, ei pelkkiä tavaroita. Galleria Rajatilan alakertaan perustamani ”Identiteettipaja” kutsuu kansalaisia käyttämään palvelua, jonka avulla on mahdollista saada omakseen nykyhetken ponnistuksiin räätälöity Hela-kortti.
Mia Seppälä on Helsinkiläinen kuvataiteilija, joka käyttää työskentelynsä lähtökohtana olemassa olevia rakenteita ja vakiintuneita toimintamalleja. Toisinaan ne ovat tunnistettavia ja arkisia, toisinaan vaikeammin erottuvia ja kätkettyjä. Keskeistä Seppälän taiteessa on se, miten olosuhteet vaikuttavat teoksen merkityksen muodostumiseen. Hänen teoksiaan on nähty yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti. Seppälä valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2017.