METALLINAISIA – TYTTÖSOTILAIDEN ELÄMÄNTARINOITA

13/8/2016-30/8/2016

Metallinaisia on tieteen ja taiteen yhteistyöhanke, jossa kerrotaan Liberian sisällissotiin osallistuneiden tyttösotilaiden elämäntarinoita kuvataidenäyttelyn avulla. Näyttely sisältää kaksiulotteisia metalliteoksia sekä monikanavaisen ääniteoksen.

Liberian kahdessa sisällissodassa vuosina 1989–1997 ja 2000–2003 taisteli kymmeniätuhansia lapsisotilaita, joista 35–45 prosenttia oli tyttöjä. Tytöt toimivat niin tukitehtävissä, eturintaman taistelijoina kuin komentajinakin. Metallinaisia-näyttelyn teokset pohjautuvat Leena Vastapuun tutkimusaineistoon Liberian entisten tyttösotilaiden, nykyisten naisveteraanien parissa.

Mirja Kurrin metalliteokset käsittelevät veteraanien sodanaikaisten kokemusten arpeuttamaa arkea tänään, yli kymmenen vuotta viimeisen sisällissodan jälkeen. Kurri on valmistanut teokset kehittämällään metallisekatekniikalla, jossa hän maalaa teräslevylle erilaisilla metallintyöstötekniikoilla kuten hitsaamalla ja liekillä polttamalla.

Metalliteosten lisäksi näyttelyssä tilaa hallitsee tarinoiden ympärille kietoutuva Jaakko Vastapuun toteuttama 16-kanavainen ääniteos Metalliviidakko. Teoksen runko rakentuu kolmen naisveteraanin kertomuksille heidän tyttösotilasvuosistaan, nykytodellisuudestaan ja tulevaisuuden haaveistaan. Metalliviidakko levittäytyy gallerian molempiin kerroksiin.

Metallinaisia-näyttelyn teokset toimivat yhtenäisenä kokonaisuutena, jossa yli 130 haastattelusta ja tuhansista valokuvista tulkitut teokset kytkeytyvät kertomaan samaa, moniäänistä tarinaa. Tyttösotiluus on Liberiassa suuri stigma ja kaikki teokset on toteutettu veteraanien identiteetit piilottaen.

Vaikka hankkeen tausta on sodassa, näyttelyn kantavana teemana on toivo.

Näyttelyä tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa: facebook.com/metallinaisia