Marja Saleva – Medium Sweet Yellow Cocktail With Flirting Flowers And Solid Expectations

YLÄKERTA | 13.3.-30.3.2021

huomaamatta kuva alkaa vuotaa

väri valuu ylös ja alas, sivuille

se ottaa vallan, kunnes –

tapahtumat jähmettyvät reunoilleen, ja tanssinkaltaiset askeleet,

kaiku

kaikki se mitä odotettiin tapahtuvaksi, jää kesken

keltainen meri soi

Medium Sweet Yellow Cocktail With Flirting Flowers And Solid Expectations on installaatio, joka käsittelee romanttista rakkautta, siihen liittyviä odotuksia ja pettymyksiä, ulkopuolisuuden tunnetta parisuhdekeskeisessä yhteiskunnassa. Se on epäonnistunut pariutumisriitti, yhteen hetkeen pysäytetty panoraamakuva, jossa koettu ja kuviteltu, tapahtunut ja tapahtumatta jäänyt, voivat sekoittua.

Installaatio levittäytyy kahdelle seinälle ja koostuu eri materiaaleille tulostetuista ja eri muotoon leikatuista valokuvista. Kuvat ovat alunperin dokumentaarisia, snapshot-tyylisiä otoksia, joita on muokattu käyttämällä erilaisia digitaalisia manipulaatioita ja kollaasitekniikkaa. Yhdessä ne muodostavat yhden kuvan, kolmiulotteisen kollaasin, jonka sisään voi kävellä.

Installaatio on eräänlainen keskeneräinen rakennelma, kuin jonkin tekeillä olevan, kuvitteellisen elokuvan lavaste ja siinä tapahtuva kohtaus. Mahdollisuus ja alusta tarinalle. Kuva sekä jatkuu että jää kesken, hajoaa ja rakentuu uudelleen yhtä aikaa. Kuva-aiheena on juhla, pariutumisen potentiaalinen tapahtumapaikka. Ihmiset ovat siinä umpeen väritettyjä, anonyymejä hahmoja. Lähes kaikki on paisutettu todellista kokoa suuremmaksi. Kuin normi tai odotus, joka kasvaa pakkomielteeksi, kuvaksi josta ei pääse irti.

Marja Saleva on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2013 ja valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta 2001. Hän on julkaissut valokuvakirjan, tuhansia kuvia sisältävän online-teoksen ja osallistunut useisiin näyttelyihin. Medium Sweet Yellow Cocktail With Flirting Flowers And Solid Expectations on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä.