Mariliina Valkama – Kasvitarha

YLÄKERTA | 18.2.-7.3.2023

Kasvitarha on ihmisen ja kasvien pitkäaikaisen yhteiselämän näyttämö, jossa luonto ja kulttuuri ja lajien erilaiset riippuvuussuhteet toisistaan esiintyvät rajallisella alueella. Se esittää ihmisen suhteen kasveihin – ja joidenkin kasvilajien suhteen ihmiseen – näkyvänä konkreettisella tavalla.

Jokainen kasvitarha on erilainen, muotoutunut sijaintiinsa ja olosuhteisiinsa sopivista kasveista ja ihmisen toiminnan vaikutuksesta juuri sellaiseksi kuin on. Samalla kaikissa kasvitarhoissa on yhdistäviä tekijöitä, joiden perusteella niistä jokainen on mahdollista nimetä kasvitarhaksi.

Mariliina Valkama tarkastelee ihmisen suhdetta kasveihin valokuvalähtöisissä teoksissaan, joiden materiaalinen tekniikka on kuvansiirto vanerille. Hänen teoksensa ovat useammasta valokuvasta kuvankäsittelyohjelmalla muodostettuja komposiittikuvia, jotka hän siirtää käsin puumateriaalille, mm. vaneriliikkeen ylijäämäpaloille. Tällä tekniikalla digitaalisesta, toistettavasta kuvasta tulee jokaisen repeämän myötä ainutlaatuinen, uniikki teos.

Joissakin teoksissa sama kuva-aihe toistuu kaksi kertaa lähes samana rinnakkain. Kyseessä on stereokuva, jonka voi pienellä harjoittelulla nähdä ilman apuvälineitä kolmiulotteisena. Stereokuvien välityksellä Mariliina Valkama pohtii näkemistä ja aistien välityksellä saatavan tiedon paikkansapitävyyttä. Millainen kuva todellisuudesta voi olla ihmisellä, joka näkee sen vain yhdestä suunnasta kerrallaan?

”Katson kasveja ja ihmisen suhdetta kasveihin toivon näkökulmasta.” Mariliina Valkama toteaa ja jatkaa ”Mielestäni juuri nyt on hyvä aika etsiä ja kuvitella utopiaa, toivontäyteistä tulevaisuutta. Kuvat heijastavat todellisuutta, mutta myös luovat sitä. Haluan luoda hyvää, utopian sisältävää todellisuutta teosteni välityksellä.”

Mariliina Valkama syntyi Kangasalla, opiskeli kuvasta ammatin Ikaalisissa (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, kuva-artesaani) ja Torniossa (Lapin
ammattikorkeakoulu, kuvataiteilija). Hän asuu ja työskentelee kasvien kanssa
Tampereella.