Jussi Nykänen – Sarajas

ALAKERTA | 30.10.-16.11.2021

Galleria Rajatilan alakerrassa on esillä 30.10.-16.11.2021 kuvataiteilija Jussi Nykäsen kiertonäyttely Sarajas. Teoskokonaisuus käsittää sarjan löytömateriaaleista koostettuja puettavia veistoksia sekä video- ja äänitaideteoksen.


Näyttelyn veistosten materiaalit Nykänen on kerännyt kävelyretkiensä ohessa rannoilta ja jättömailta Järvi-Suomesta ja Helsingistä. Purkujätteet, metallinpalat ja erilaiset löytöesineet ovat järjestyneet taiteilijan työhuoneella uudelleen naamioiksi, hanskoiksi ja muiksi asusteiksi. Näyttelyn äänimaisemana on Nykäsen Saimaan Rastinniemessä vuonna 2020 taltioima äänitaideteos Panihida. Teos rakentuu luonnonäänien keskellä improvisoidusta kanteleensoitosta. Näyttelyn nimikkoteos Sarajas taas on materiaalien keräysprosessia dokumentoiva videoteos, jonka taiteilija on kuvannut Pieksämäellä Iso-Naakkiman meteorijärvellä kesällä 2021.

Näyttelyn nimi Sarajas on tarkoittanut suomalaisessa mytologiassa myyttistä, kaukaista järveä, merta tai muuta vesialuetta. Nykäselle Sarajas on ollut ennen kaikkea luomistyön näyttämö ja lähde, raja-alue arkitietoisuuden ja alitajunnan rajalla. Myös mytologiassa vesien on ajateltu yhdistävän tämän maailman ja tuntemattoman alisen. Taiteilijan Sarajas on löytynyt ajoittain Itä-Suomen tummavetisistä erämaajärvistä, ajoittain taas Helsingin Verkkosaaren jättömaata rajaavasta merestä. Nykäsen teoksia voi tarkastella materiaaliensa löytöpaikkojen muotokuvina. Kootessaan rannoilta keräämiään metallinkappaleita, riepuja ja keppejä teoksiksi hän on konkretisoinut oman paikkakokemuksensa.

Taiteen kautta Nykänen on pyrkinyt korostamaan niin ihmisen ja luonnon erottamattomuutta kuin myös kulttuurisen diversiteetin merkitystä. Taiteilija käsittelee teoksissaan usein muodonmuutosta. Lahoavien ja ruostuvien materiaalien ylle pukeminen rinnastuu shamanistiseen metamorfoosiin, jossa rajat inhimillisen ja ei-inhimillisen ja elollisen ja elottomaksi mielletyn välillä häilyvät. Merkittävä inspiraation lähde Nykäselle on ollut yhteistyö Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen kanssa. Taiteilija ammentaa hiipuvasta uralilaisesta kulttuuriperinnöstä aineksia visioonsa jälkifossiilisesta tulevaisuudesta.


Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskuksen Etelä-Savon taidetoimikunta.