Jarno Latva-Nikkola – Saviklöntti kädessä mieleen tulee irtopää

YLÄKERTA | 29.8. – 15.9.2020

Irti suunnittelusta, luonnoksista ja päämäärästä.

Näyttely sisältää viime vuosina tekemiäni veistoksia ja sekatekniikkatöitä. Kaikki Galleria Rajatilaan tuomani työt ovat syntyneet ilman suunnittelua tai luonnostelua.

Olen tehnyt aikaisemmin pääasiassa sarjakuvia ja piirroksia. Sarjakuva-albumeita tehdessäni ajatuksen täytyy pysyä ideassa. Käsikirjoitusta ja luonnoksia voisi hioa loputtomiin ja saman idean äärellä saa viettää aikaa vuosia. Tämän vastapainoksi olen ruvennut tekemään suunnittelemattomia objekteja. Tavoitteenani on päästä eroon myös muotoon pakottamisesta, olkoon tämä alku sille.

Teoksia tehdessäni tartun materiaaliin ja ensimmäinen ajatus johdattelee seuraavaan. “Saviklöntti kädessä mieleen tulee irtopää.” Aluksi korjausliikkeet ovat mahdollisia, mutta jossain vaiheessa mitään ei ole enää tehtävissä ja teos on siinä: onnistunut tai epäonnistunut. Kehnompikin työ saattaa vaikuttaa seuraava päivänä tai vuotena ihan siedettävältä tai jopa ihanalta. Toisaalta, tekemisen ilokaan ei aina ole pakollista. Keramiikassa minua viehättää se, etten voi täysin tietää mitä uunista tulee ulos. En tee koepaloja vaan valitsen enkoopit ja lasitteet sattumanvaraisesti. Toisinaan valmis työ vaikuttaa olevan jonkun muun tekemä.

Haluan kiittää Merja Haapalaa, joka on toiminut oppaanani tutustuessani keramiikan saloihin.