Jan-Erik Andersson – Urkonzert

Ylä- ja alakerta | 7.-24.1.2017

Urkonzert on kokoelma teoksia, jotka ylistävät ihmiskunnan toivottomalta tuntuvaa yritystä luoda kauneutta ja tarkoitusta geometriasta ja luonnon näennäisestä kaaoksesta maailmassa, joka on täynnä epävarmuutta ja väkivaltaa. Samalla näyttely on henkilökohtainen mietiskely suhteestani omaan isääni, merikapteeniin, ja omasta roolistani esikuvana omalle pojalleni. Mitä olen saanut ja mitä annan eteenpäin?

Kolmiosainen ääniveistos Urkonzert, joka on antanut nimensä näyttelylle, on yhteistyö äänitaiteilijan ja Chicago Art Instituutin professorin Shawn Deckerin kanssa. Olemme tehneet yhteistyöprojekteja jo vuodesta 1996 lähtien, muun muassa Berliinissä, Helsingissä, Chicagossa, Wakefieldissa (UK), Malmössa, Turussa ja Brysselissä. Viimeisin teos Apple Concert on esillä parhaillaan Fin_Between näyttelyssä Arena 1 Galleriassa Los Angelesissa.

Deckerin Urkonzert:lle luomat äänet ja musiikki hyödyntävät ja herättelevät meren rytmejä sekä niitä rytmejä, joita jokapäiväinen työskentely laivojen sisällä ja ympärillä tuottaa. Äänimaailma on saanut vaikutteita postminimalistisesta musiikista, luonnon omista rytmeistä sekä Deckerin kenttä-äänityksistä. Äänet tulevat betonisista kaiuttimista, jotka on valettu maassa. Kaiuttimia ympäröivät ja kannattelevat metalliset, veistokselliset rakenteet, jotka perustuvat kultaiseen leikkaukseen, viisikulmioihin sekä okta- ja ikosa-edriin. Äänimaailma on luotu varta vasten näille kolmelle veistokselle ja muodostaa akustisen tilan niiden ympärillä. Matalimmat äänet tulevat lapionmuotoisesta penkistä, jonka päällä yleisö voi istua.

Näyttelyn muut teokset käsittelevät isän ja pojan suhdetta sekä sitä pinnan alla olevaa jännitettä, joka on olemassa sukupolvien välissä. Isoissa digitaalisissa kollaaseissa olen käyttänyt sota-aiheisia lapsuuden piirustuksiani. Teoksessa Meritaistelu aalloilla 103 – 309 Hz, olen antanut niiden taistella isäni rahtilaivoja vastaan. Isäni oli koko elämänsä ajan töissä merillä ja eteni matruusista kapteeniksi. Toisessa kollaasisarjassa lapsena piirtämäni joukot kohtaavat poikani Adrianin sotajoukot, jotka hän piirsi ollessaan 5–7-vuotias.

Jan-Erik Andersson

 

Jan-Erik Andersson (s.1954) on taiteilija, joka käyttää laajaa ilmaisumuotojen kirjoa; arkkitehtuurista ja mediataiteesta performanssiin ja ympäristötaiteeseen. 1990-luvun puolivälistä lähtien hän on käyttänyt digitaalista teknologiaa ilmaisemaan ja antamaan muotoja ajatuksilleen. Andersson on esittäytynyt kansainvälisesti mm. Tate Gallery Liverpoolin ja Henry Moore Instituutin järjestämissä näyttelyissä sekä Venetsian biennaalissa 2013.

Andersson on myös tehnyt useita ympäristötaideteoksia, mm. Tampereen keskustatunnelin ilmastointipiippujen taideteoksen Tuli ja Sade. Viime vuonna valmistui Lahden Alatorin taiteellinen suunnittelu Toinen herääminen. Andersson voitti kilpailun Mikkelin uuden asuntomessualueen taideteoksesta. Gordilainen solmu valmistuu kesällä 2017.

Hänen tunnetuin teoksensa on kokonaistaideteos Life on a Leaf -talo Turussa (yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa). Talo on esitelty mm. George H. Marcuksen kirjassa Total
Design – Architecture and Interiors of Iconic Modern Houses yhdessä Wrightin, Macintoshin, Saarisen, Aallon, Mies van der Rohen, Utzonin ja Libeskindin talojen kanssa.

Osana Kuvataiteen tohtorintutkintoa Kuvataideakatemiaan julkaisemansa kirja Life on a Leaf -talosta on ilmestynyt myös englanniksi hollantilaisen MER Paperkunsthallen julkaisemana. Näitä molempia kirjoja sekä muita Anderssonin taiteen ja arkkitehtuurin suhteesta kirjoittamia teoksia voi ostaa näyttelystä.(www.anderssonart.com)

Shawn Decker (s. 1957) on säveltäjä, taiteilija ja opettaja, joka tekee ääni- ja sähköisen median installaatioita sekä säveltää musiikkia live-tapahtumille, filmeille ja videoille. Hänen teoksensa sijoittuvat säveltaiteen, visuaalisten taiteiden ja performanssin välimaastoon ja käyttävät sekä traditionaalisia että elektronisia medioita tutkimaan, simuloimaan ja ylistämään luonnollisia (ja luonnottomia) maailmoja. Deckerin luomat äänimaisemat ovat esitetty mm. Chicago Cultural Centerissa, Art Basel Miami, Biennial of Electronic Art in Perth Australia, the Klangstrum in Austria, the Victoria Albert Museum London ja Museum of Art and Design in NYC.
(www.shawndecker.com)

Jan-Erik Andersson
040 5013960
jan-erik.andersson@anderssonart.com