Ida Nisonen – Kaipaan sinua niin

ALAKERTA | 10.-27.10.2020

Kaipaan sinua niin -näyttely sai alkunsa kevään poikkeusolojen aiheuttamasta sosiaalisesta eristäytymisestä ja kaipuusta toisten luo. Poikkeustilan aikana ihmiskontaktien välttelystä tuli nopeasti arkipäivää ja yhteyden ylläpito läheisiin vaati ponnisteluja ja uudenlaista kekseliäisyyttä.

Kaipaan sinua niin -mediataideteoksessa taiteilija on lähtenyt liikkeelle arkisesta haasteesta: miten valokuvata malleja ilman fyysistä kontaktia? Videoissa ja valokuvissa taiteilija on pyytänyt läheisiään ja ystäviään poseeraamaan facetime-puhelun yhteydessä kännykän ruudulla.

Puhelimen ympärille taiteilija halusi rakentaa alttarin, jonka tarkoitus oli pyhittää arkiselta tuntuva, mutta samaan aikaan hauras ja intiimi tapahtuma. Huolella rakennetut kukka-asetelmat kohottavat etäpuhelun pyhäksi seremoniaksi, jossa kasvokkain kohtaaminen ja ikävän ja kaipuun tunteiden jakaminen tapahtuvat. Runsaina rönsyileviä barokkihenkisiä kukka-asetelmia voidaan tulkita myös henkilötutkielmina: mitä kasvit kertovat kuvatuista henkilöstä entäpä taiteilijan suhteesta malleihinsa?

Kaipaan sinua niin -teos ei ole ainoastaan kuvaus sosiaalisesta eristäytymisestä vaan toimii universaalisti kaipuun ja ikävän kuvaajana. ”Ikävä on tunteena hieno ja arvokas ja viestii kantajalleen paljon ihmisenä olemisen ehdoista.”

Näyttelyhistoria

Teoskokonaisuuden ensimmäinen osa avautui pop-up näyttelynä kesäkuussa Keravan taidemuseo Sinkkaan lyhyellä varoitusajalla kun museonjohtaja Arja Elovirta oli saanut kuulla paikallisen taiteilijan projektista ja kutsui hänet pitämään pop-up näyttelyn museoon. Sinkassa teoskokonaisuudesta esitettiin 18 etämuotokuvaa ja kaksi videoteosta 30.6. -23.8.2020.

Näyttelysymposium jatkui mediainstallaation muodossa Galleria Uusi Kipinässä Lahdessa 12.8. – 30.8.2020. Galleria Kipinässä teoksen neljä videota esitettiin synkronoituina projektorin, pöytätietokoneen, läppärin ja älypuhelimen ruuduilta. Galleriatilassa tietokoneet oli installoitu osaksi veistoksina toimivia puujalustoja, joiden valmistuksessa taiteilija oli hyödyntänyt kierrätysmateriaaleja. Taiteilijan oma, etämuotokuvissakin käytössä ollut älypuhelin, liimattiin osaksi kollaasiteosta galleriatilan seinälle.

Kaipaan sinua niin -näyttelyn valokuvat ja videot ovat olleet nähtävillä taiteilijan omilla instagram sivuilla @idanisonen_mother_artist 14.8.2020 alkaen. Teoksen tuotantoa on tuettu Keravan kaupungin pika-avustuksella.


BIO

Ida Nisonen on taiteilija ja taidekasvattaja. Hän asuu ja työskentelee Keravalla. Nisonen valmistui valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista 2010. Syksyllä 2020 Nisonen valmistuu taidehistorian ja taidekasvatuksen maisteriohjelmasta Jyväskylän yliopistosta. Nisonen on pitänyt useita yhteis- ja yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Euroopassa.