Henri Ijäs — Baigneurs

YLÄ- & ALAKERTA | 13.10.–30.10.2018

Galleria Rajatilan yläkertaan toteutuu ripustuspäivien aikana tapahtuvan työskentelyn tuloksena alueelta löytyvää sekä mukana tuotua materiaalia hyödyntävä teos, joka toimii esineiden materiaalisen, symbolisen sekä narratiivisen potentiaalin kartoittamisen välineenä. Teos kumpuaa kiinnostuksesta miten tavalliset esineet saavat aikaan assosiatiivisia ajatuskulkuja sekä emotionaalista tietoa; miten ne ikään kuin toimivat meissä ja kuljettavat meitä määrittämättömiin suuntiin. Teoksessa esineiden yhdistelmät ja elämisen sivutuotteena syntyneet materiaaliset jäännökset kertovat tarinoiden ehdotelmia, jotka jäävät näyttelyvieraan jatkettavaksi.

Gallerian alakerrassa on esillä videoteos (Baigneurs, 2017) joka viittaa taiteen historiassa toistuvaan kylpijäaiheeseen. Teoksessa tilannekuva on värjääntynyt oudon sävyiseksi ja ihmisfiguurit korvautuneet ääntelevillä objekteilla, jotka ajelehtivat veden loputtomantuntuisessa pyörteessä.

Henri Ijäksen (s. 1983, Vammala) materiaalilähtöisen ilmaisun keskiössä on esineiden potentiaalin tutkiminen. Hänen tuotannossaan löydetyn sekä uutena hankitun ihmisen valmistaman esineistön ja orgaanisen eliöstön muodostamat kohtaamiset toteutuvat väliaikaisina näyttelykokonaisuuksina. Ijäs on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2016. Hän asuu ja työskentelee Suomussalmella.