Eira ja Vera Enkvist — Utu

ALAKERTA |20.4.–7.5.2019

Utu on siskojen Vera ja Eira Enkvistin yhteisnäyttely. Utu käsittelee valoa ja sumua, ja kykyämme nähdä asioita selkeästi. Utu kaunistaa maailmaa, mutta rajoittaa myös näkökenttäämme ja hämärtää näkyvyyttä. Ehkä myös hämärtää meidän todellisuuden tajua.

Sarjassa Till the Sun Goes Down (2018) Vera Enkvist käsittelee sumuisen auringonlaskun valoa ja värejä. Kolmen sarjan teoksissa näkyy auringonlaskun eri vaiheet ja vivahteet. Kyse on mieleen painuneista hetkistä. Ihailemme auringonlaskun värejä, mutta kuinka suuri osa väreistä syntyykin ihmiskunnan aiheuttamista saasteista? Sarjaan kuuluu Timidity, Flare Up ja Glowing.

Blurry (Vera Enkvist 2019) on sumuinen metsä. Siinä yhdistyy luonnon kauneus ja katoavuuden tunne. Luonnossa ei ole rajana kuin mielikuvitus. Ei ole seiniä tai rajoitteita. Siellä voimme tuntea olomme pieniksi, mutta teoillamme on kuitenkin sille suuri vaikutus.

In the Morning (2018) on Eira Enkvistin ensimmäinen video teemana vuodenajat. Videon vuodenaika on kesä. Suomalainen luonto on tunnettu siitä että se on erittäin kaunis. Suomen luonnossa vastakohtia ovat pimeät talvet ja valoisat kesät. Mielelle voi olla yhtä raskasta että on koko ajan valoisaa kun että on koko ajan pimeää. Yötön yö tuntuu erilaiselta, melkein luonnottomalta, se herättää ajatuksia ja valvottaa.

Jatkaen teemalla vuodenajat Ground Clouds (2018) käsittelee syksyä. Syksy vaikuttaa monella eri tapaa mielialaamme. Se on sateen, kirkkaiden värien, maatumisen, usvan ja myrskyjen aikaa. Viime vuosina myrskyjen voimakkuus on yltynyt. Sää ylipäänsä on ollut enemmän arvaamatonta. Me tunnemme itsemme pieniksi ja voimattomiksi, mutta yhdessä voisimme tehdä jotakin tulevaisuuden hyväksi. Ihmiskunta on hieman eksyksissä, ja on vaikeaa erottaa mikä on oikein ja mikä on väärin. Helpointa on pysyä omassa kuplassaan. Molemmassa videossa esiintyy Vera Enkvist.

Vera Enkvist (1994) on Kankaanpäästä kuvataiteilijaksi valmistunut taidemaalari. Hänen pääsääntöiset tekniikkansa ovat akvarelli- ja akryylimaalaus. Vera Enkvistin inspiraation lähteet ovat luonto, väri ja valo, sekä esittävässä muodossa että abstraktissa muodossa. Myös ihmisiä hän maalaa ja piirtää mielellään painottaen silloin ilmeitä ja eleitä.

Eira Enkvist (1986) on Belgiassa maisteriksi opiskellut video- ja installaatiotaiteilija. Hänen työnsä ovat maalauksellisia lyhytelokuvia ja Expanded Documentary- tyyppisiä videoita. Dokumenttielokuvat pohjautuvat laadullisiin haastatteluihin ja haastateltujen ihmisten tarinoihin. Maalaukselliset lyhytelokuvat ovat luonto-teemaisia luontoon, ja ne ovat mykkiä, ilman selkeää tarinaa. Tarinaa tärkeämpi on tunne. Teokset esitetään installaatioina, mutta yksinkertaisesti. Nyt työn alla ovat vuodenaikoihin pohjautuvat teokset, joista valmiina on In the Morning ja Ground Clouds.